Görüntü yönetmenleri kullanacakları kamera ve lensleri seçerken nelere dikkat ederler?
İzlediğiniz filmler arasından "Etkisinden kurtulamıyorum!" dedikleriniz oldu mu? Görüntü yönetmenlerinin çektiği kareler seyrettiğiniz filmin aklınızda kalmasının en önemli nedeni! Peki, unutulmaz karelere imza atan görüntü yönetmenleri kamera ve lensleri seçerken nelere dikkat ediyor?
Görüntü yönetmenleri izlediğiniz filmlerin gizli kahramanları! Anlatacakları öyküye uygun çekim tekniklerini kullanan görüntü yönetmenleri için esas kural; etkileyici, akılda kalıcı kareler yakalayabilmek. Seyir zevkini artıran görüntüler elde etmenin yolu ise doğru kamera ve lens kullanımından geçiyor. Gelin; görüntü yönetmenleri kullanacakları kamera ve lensleri seçerken nelere dikkat ediyor, yakından bakalım.
Görüntü Yönetmenleri Kamera Seçerken Nelere Dikkat Eder?
Hikâyeyi etkileyici biçimde sunmak isteyen görüntü yönetmenleri, kullanacakları kamerayı seçerken pek çok etkeni göz önünde bulundurur. Kamera seçiminin en kritik noktaları şunlardır:
Yüksek Çözünürlük
Proje uygun olarak maksimum performansı sunacak çözünürlükteki kameranın kullanılması çekimin en önemli noktalarından. Bu nedenle kaliteli görüntüler elde etmek isteyen görüntü yönetmenleri, ayrıntıları yakalayabilen yüksek çözünürlükteki kameraları tercih ediyor.
Görüntü Sabitleme
Çekimde özellikle tripod kullanılmayacaksa kameranın sarsılma etkilerini azaltmak için lens içi ve gövde içi görüntü sabitleme özelliği olan kameralar seçilir.
Hız ve Performans
Çekim sırasında kullanılacak olan kamerayı belirlemede en önemli etkenlerden biri hız ve performans. Kameranın hızı incelenirken otomatik odaklama hızı, saniyedeki kare sayısı(FPS), başlatma süresi ve genel çalışma hızı dikkate alınır. FPS hızı yüksek kameralar sayesinde net görüntüler elde edilir.
Farklı Lensler ile Uyum
Yönetmenler çekecekleri sahnelere uygun lens modellerini seçerler. Bu nedenle kullandıkları kameraların da farklı lens tiplerine uyumlu olması gerekir.
Haricî Mikrofon Kullanımı
Profesyonel çekimlerde kaliteli sesler elde etmek adına haricî mikrofonlardan yararlanılır. Çekimde kullanılacak kameraların haricî mikrofon girişlerinin olmasına dikkat edilir.
Görüntü Yönetmenleri Lens Seçerken Nelere Dikkat Eder?
Çarpıcı film kareleri için kamera kadar lens seçimi de önemlidir. Görüntü yönetmenleri anlatacakları öykünün ruhunu yansıtmaya aracı olacak kamera lenslerini seçerken şunlara dikkat ediyor:
Odak Uzunluğu
Lenslerin odak uzaklıkları farklı kareler yakalamaya yardımcı olduğundan görüntü yönetmenleri çekecekleri konuya uygun odak uzaklığına sahip lensleri seçerler.
Sensör Boyutu
Bazı lensler tam çerçeve, bazıları ise APS-C veya Micro Four Thirds sensörlere uyumlu olacak şekilde tasarlanır. Bunu dikkate alan görüntü yönetmenleri, çekimde kullanılacak sensörlerin lenslerle uyumunu da gözetirler.
Objektif Hızı
Geniş diyafram açıklığı bulunan hızlı lensler ışığı ve sahnedeki detayları rahatlıkla yansıtabiliyor. Bu nedenle çekim planlayan bir görüntü yönetmeni, kullanacağı lensin hızına da dikkat eder.
Çekim Planı
Yönetmenler çekeceği planlara uygun ekipmanları tercih ederler. Lens seçimi yaparken de sahnelerin hangi açılarla çekileceği dikkate alınır. Buna göre kullanılabilecek lens çeşitlerini şöyle detaylandırabiliriz:
Standart Lensler: Farklı çekim tekniklerinde kullanılabilen standart lensler en sık tercih edilen seçenekler arasında yer alır. Bu tip lensler sağladığı görüntü kalitesi ve derinlik nedeniyle görüntü yönetmenlerinin çektiği sahneleri çok daha etkileyici hâle getirmeye yardımcı olur.
Geniş Açılı Lensler: Çektiği karelerde derinlik hissi yaratmak isteyen görüntü yönetmenlerinin seçimi geniş açılı lensler. Standart lenslere kıyasla daha geniş görüş alanı sağlayan bu lens türü, film sahnelerinde sıklıkla kullanılıyor.
Telefoto Lensler: Detay yakalama konusunda oldukça başarılı olan telefoto lensler görüntü kalitesi bozulmadan çekimler yapılmasına olanak sağlıyor. Uzun odak mesafesine sahip olan bu lensler, uzaktaki nesnelerin yanı sıra oyuncuların yüzlerinin yakın plan çekimlerinde de tercih ediliyor.
Anamorfik Lensler: Anamorfik lensler, geniş ekran görüntüler oluşturması nedeniyle sinematografik görüntü elde etmek isteyen görüntü yönetmenlerinin gözdesi. Etkileyici kareleriyle sinema tarihine adını yazdıran Yıldız Savaşları ve Zor Ölüm gibi kült filmlerde bu özellikteki lenslerden yararlanıldı.
Nifty Fifty: 50 mm olarak da bilinen Nifty Fifty lensler, iki oyuncunun aynı karede göründüğü çekimler için ideal. Bu tip lensler insan gözünün dünyayı gördüğü hâli izleyiciye en etkili biçimde yansıtması nedeniyle dikkat çekiyor.
Özel Lensler: Balık gözü ve tilt-shiftler özel lens kategorisinde. Balık gözü lensler yaratıcı çekimlerde kullanılırken tilt-shitler ise nesnelerin kendi boyutlarından daha küçük modeller elde etmek isteyen görüntü yönetmenlerini kurtarıyor.
Senaryoyu etkileyici tekniklerle seyirciye anlatmak isteyen görüntü yönetmenleri kamera ve lens seçerken pek çok etkeni göz önünde bulunduruyor. Görüntü yönetmenlerinin kullandıkları ekipmanları neye göre seçtiklerini merak ediyor, kendi çekeceğiniz video veya filmler için yol haritası oluşturmak istiyorsanız Kamera Fabrikası olarak desteğe hazırız! Hemen bizimle iletişime geçebilir, tüm prodüksiyon ihtiyaçlarınız için ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.